אם אתם מתעוררים כל הזמן לעבודה, לא מצליחים לפקוח עיניים כשאתם מתעוררים, מתעייפים ורוצים לשכב לנוח במהלך היום? או אולי סתם מתעוררים כל לילה ולא מצליח להירדם שוב? סביר להניח, מסיבה כלשהי, שאתם סובלים מבעיית שינה.
זה לא רק "חוסר שינה" – הפרעות שינה מוכרות בכל העולם, והסיווג הבינלאומי של מחלות, המשמש את כל הרופאים, מייחד הפרעות שינה כסוג נפרד – להן מוקצה הקוד G47. נכון, חוקרים טוענים שבמוקדם או במאוחר כל אדם מתמודד עם בעיות בתחום זה. ובכן, כמעט כולם.
אז אלו סימנים מעידים על כך שיש לכם בעיית שינה ומה ניתן לעשות כדי לטפל בזה?
קושי להירדם ולהישאר ערים כל הלילה
נדודי שינה היא הפרעת השינה הנפוצה ביותר, וההיקף שלה מדהים. לפי מקורות שונים, היא משפיעה משליש עד מחצית מאוכלוסיית העולם! כל אדם עשירי בגילאי 18 עד 60 אינו מרוצה מאיכות החופשה שלו.
סימנים אופייניים של נדודי שינה:
- הירדמות קשה וארוכה
- התעוררויות ליליות תכופות
- חוסר יכולת לישון לאחר פתיחת עיניים בלילה
רופאים מאבחנים נדודי שינה כאשר כל שלושת התסמינים לעיל מתרחשים לפחות שלוש פעמים בשבוע במשך 90 יום. עם זאת, אם אתה חווה תסמינים בתדירות נמוכה יותר, הם עדיין משפיעים על איכות החיים, מכיוון שלא מקבלים מספיק זמן למנוחה.
הסיבות עשויות להיות שונות:
- הפרעות חרדה ודיכאון
- מחלות כרוניות
- גורמים חיצוניים
- מתח וחוויות רגשיות חזקות
לרוב, נדודי שינה מצביים הם תוצאה של רגשות עזים, חיוביים ושליליים כאחד. אבל חשוב להבין שאם לא תשפר את השינה, הבעיה עלולה להפוך לכרונית.
איך להתמודד.
ראשית אתה צריך להבין את הסיבות מדוע נדודי שינה הופיע. אם היא התעוררה בגלל מחלות כרוניות, יש צורך להתמודד איתן – גם כאלו שלא ניתן לרפא לחלוטין ניתן להכניס להפוגה.
חרדה ודיכאון זקוקים לעזרה מקצועית.
עם נדודי שינה מצביים, אל תמהרו להשתמש בכדורי שינה: בתור התחלה, חשוב להקפיד על היגיינת שינה. ציות למשטר וארגון מיטה נוחה יכולים לעזור.
סימן שני. אני רוצה לישון במהלך היום
כ-20% מהמבוגרים סובלים מישנוניות מוגזמת בשעות היום – הם רוצים לישון כל הזמן במהלך היום, התחושה לא חולפת במשך חודשים. ישנוניות יכולה להופיע במהלך עומסים כבדים בעבודה, לאחר פעילות גופנית, ואפילו לאחר ארוחות.
ישנם שני סוגים של ישנוניות פתולוגית:
התקפי – זה נקרא גם נרקולפסיה, אדם יכול להירדם תוך כדי תנועה.
קבוע – כאשר העיניים נעצמות מעצמן, אך ניתן להמשיך בפעילות יומיומית.
ככלל, ישנוניות מתמדת נצפית אצל אנשים עם אורח חיים בישיבה, תזונה לא מאוזנת המכילה פחמימות פשוטות. כמו כן, סימנים דומים יכולים להתרחש עם מחלות אוטואימוניות, בעיות בבלוטת התריס ופתולוגיות לב.
איך להתמודד?
אם אתה בטוח שאתה מקבל מספיק מנוחה בלילה, אתה צריך לגלות את הסיבה האמיתית של ישנוניות בשעות היום. לשם כך, עליך להתייעץ עם רופא. סביר מאוד שאחרי ביטול הסיבה העיקרית, במהלך היום תתחיל להרגיש עליז יותר.
הפרעת מחזור שינה-ערות
מקצבים יממתיים קיימים בגופנו מסיבה כלשהי. אם מחזורי השינה/ערות שלך משתנים עקב נסיעה למרחקים ארוכים, עבודה 24/7, ג'ט לג, זה יכול להוביל להפרעות שינה.
גם ג'ט לג חברתי מובחן – זוהי תופעה כאשר אדם חי בקצב אחר בימי חול וסופי שבוע, למשל, בימי חול הוא קם ב-7 בבוקר, ובסופי שבוע הוא ישן עד הצהריים. ההבדל בעליות של מספר שעות "מבלבל" את הגוף – והגוף לא מבין.